Ekonomi

Akseki’de Bal Sağımına Başlandı, İklim Koşulları Nedeniyle Verim Düştü

Antalya’nın Akseki ilçesinde bal sağımına başlandı. Yağışların mevsim normallerinin üzerinde olması arılar için çok önemli olan polenlerin doğada kaybolmasına neden oldu. Polen bulamayan arılar yeterince beslenemedi ve ürettikleri bal miktarı geçen yılın seviyesinin altında kaldı. İklim koşullarından dolayı rekolte azalınca fiyatı 800 liraya çıktı.

Akseki’de 50 yılı aşkın süredir arıcılık yapan Ahmet Arıcı (65), 2023 yılında bal sağımına başladıklarını söyledi. Bu yıl bal veriminin önceki yıllara göre biraz daha az olduğunu belirten Arıcı, “Geçen yıl bir bal sağımı vardı. Bal verimi bu seneye göre çok daha iyi. Bu sene sadece masrafımız olacak.”

Çoğunlukla 1.960 metre yükseklikteki Çimi Yaylası’nda arıcı olarak çalıştığını anlatan arıcı, “Bu yıl bahar aylarında arılar sezona çok iyi başladı. Çiçeklerin üzerinde çok güzel polenler vardı. Arılar iyi çalıştı. Ama sonra çok yağmur yağdı. Hemen ardından da kuzey rüzgarı devam etti. Çimi Yaylası’nda 28 gün boyunca sürekli kuzey rüzgarı esti. Kuzey rüzgarı nedeniyle arıların gücü kesildi. O dönemde bal verimi düşüktü. Bu da iklim şartlarına bağlı. Bazı arkadaşlar balını erken aldı. Hatta bazı arkadaşlar bu döneme şaşırdılar. Sebebi ise bu yıl aldatıcı bir dönem oldu. “Elbette bu Allah’tan gelen bir şey. Söyleyecek bir şey yok” dedi.

Arıcı, kovanlardan her yıl ortalama 7-8 kilo bal alırken bu yıl 1 ile 1,5 kilo arasında bal aldıklarını söyledi. “Bu yıl yaylanın kara kovan ballarını 800 liraya, filtrelenmiş, bilimsel ve organik ballarını ise 550-600 liraya satacağız” dedi. – ANTALYA

haberbigadic.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu