Haber

Alay Hamzaçebi: Emekliliğe hak kazananlar Nisan’da maaşlarını alamayacak

ANTALYA – Emeklilik işlemleri, 3600 ek gösterge, sigortalılar için prim yapılandırması gibi uygulamaların getirdiği ağır iş yükü nedeniyle 17 Mart’ta Antalya’da bir günlük iş bırakma yapan Büro-İş Sendikası’na bağlı Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Emeklilikte Yaşlı (EYT). Bugün itibariyle çalışanları, maruz kaldıkları iş yükünü azaltmak ve özlük haklarında uyum sağlamak amacıyla çalışmalarını yavaşlatmaya başlamıştır. Sendika 31 Mart’ta tam gün iş bırakacağını açıkladı. SGK hizmet binalarında başlayan hareketin ardından SGK için EYT işlemlerinin yapılacağı 3 aylık fazla mesai ücretlerinin artırılmasına karar verildi. çalışanlar. EYT süreçlerini hızlandırmak için açıklanan fazla mesai zammına göre SGK çalışanları için 27 TL olan saatlik fazla mesai ücreti 51 TL’ye çıkarılacak. Ancak kurumda çalışanların tek talebi fazla mesai değildir. Kurumdaki fazla mesai koşullarının her geçen gün daha da ağırlaştığını belirten SGK çalışanı acil tahlile davet ediyor.

Büro-İş Sendikası Genel Başkanı Alay Hamzaçebi, “Bu işlemler mevcut kadroyu yakalayamayacak. Dolayısıyla son düzenlemelerle emekliliğe hak kazananlar nisan ayında maaşlarını alamayacak” dedi.

‘SGK BİNALARI İÇİN TIKLAYINIZ’

Büro-İş Sendikası Genel Lideri Alay Hamzaçebi, ağır iş yüküne karşı yaptıkları eylemlerin görmezden gelindiğini, analiz çağrılarının cevapsız kaldığını belirtti. SGK çalışanlarının durumunun her geçen gün daha da kötüye gittiğini vurgulayan Hamzaçebi, “SGK hizmet binalarında katlar aşırı kalabalık. İnsanlar sırada. Çalışanlar, taleplere ayak uydurmak için her gün fazla mesai yapıyor. Bu süreçte kalp krizi geçirip hayatını kaybeden arkadaşlarımız oldu. Devlet personel açığını görmezden gelmeyi bırakmalı ve personel istihdam etmelidir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile defalarca görüşme talebinde bulunduk. Ama bakanlık sanki sorunlarımız yokmuş gibi davranıyor, çözüm taleplerimiz yok.”

SGK Antalya İl Müdürlüğü günün her saati meşgul.

‘İnsanlar da mağdur olacak’

Hamzaçebi, 33 bin civarında SGK çalışanının ağır gerilim ve zor koşullarda çalıştığının altını çizerek, “Maruz kaldıkları iş yükü çok fazla. Yılda 400-450 bin emeklilik işlemi yapılırken, ayda bire bir çalışan için 2 milyon 250 bin emeklilik işlemi yapılması mümkün değil. Mevcut çalışanla belirlenen programa uyması pek olası değildir. Ay sonuna kadar süreçlerin sadece yüzde 10’u tamamlanabilecekken, diğerleri önümüzdeki aylara ertelenecek. Bu yoğunluk Mayıs ve sonraki aylarda da devam eder. Bu durum kamuoyunda da mağduriyet yaratmaktadır. İşlemleri tamamlanan emekliler maaşlarını nisan ayında alacaktı. Ancak bu işlemler mevcut çalışan ile yürütülmeye çalışıldığı için yakalanmayacaktır. Bu nedenle son düzenlemelerle emekliliğe hak kazananlar nisan ayında maaşlarını alamayacak” dedi.

‘İŞTE YEMEK VE YOL YOK’

İsmini vermek istemeyen Antalya’da görev yapan bir görevli, kurum genel merkezinden “Bütün hizmetleri kapatın ve sadece EYT maaşlarını ödeyin, diğer işlerde aksama olursa onlar da kapatılacak” şeklinde talimat aldıklarını söyledi. kesintiye uğradı”. Bu yaklaşımın kurumdaki çalışmaları çekilmez hale getirdiğini belirten görevli, çalışma koşullarını şöyle anlattı: “Sürekli sıra durumu. Gişede çalışan görevli bir vatandaş gönderiyor, hemen başka bir vatandaş geliyor. Boş duracak bir an yok. Normalde bir saatlik öğle yemeği molamız var ama şimdi öğleden sonra çalışıyoruz. Akşamları ve hafta sonları fazla mesaidir. Çalışma saatleri 19.00, 20.00, bazen 21.00’e kadar sürmektedir. Fazla mesai yapanlar için yemek ve servis için herhangi bir düzenleme yapılmamaktadır. Çalışanlar fazla mesaiye kendi imkânlarıyla gelip, masrafları kendilerine ait olmak üzere geri dönüyorlar.”

‘HAKKINI ARAYAN MOBİLYACIDIR’

Bazı EYT hizmetlerinde fazla mesaiye itiraz edenlerin de zaman zaman mobbinge maruz kaldığını sözlerine ekleyen görevli, “Haksını arayanların önünde koca bir bürokrasi var. Memurların üzerinde çok büyük bir baskı var. Her yerde aynı sorun. Yani başka bir şehrin bizden daha az sıkıntı çektiğini söyleyemem. Her şehirde aynı kaos, aynı dayanılmaz iş yükü var” dedi.

‘ZİNCİR KAZAYA GİDİYORUZ’

EYT sisteminin soru işaretleriyle dolu olduğunu belirten bir başka görevli, vatandaşın e-Devlet’ten veya SGK’nın resmi sitesinden yeterli bilgiye ulaşamadığını, sorularının yanıtlarını öğrenemediğini belirterek, dedi ki: O kadar çok şehit ve gazi yakını, müellifi olmayan atamalar yapıldı ki, bütün iş artık sınırlı sayıda uzman işçiye yığılıyor. Baktığınız zaman ekipte işçi olarak görünür ama aslında yoktur. Yani dahili işsizlik, ATM katibi gibi birçok sıfatla tanımlayabiliriz. Artık tüm kalifiye elemanlar EYT aylık bağlama hizmetlerine verildiği için, SGK ve Bağkur kayıt hizmetleri inanılmaz derecede zayıfladı. Bu hizmetlerde işler birikmeye başladı. Yani zincirleme bir kazaya gidiyoruz.”

Foto1: SGK Antalya İl Müdürlüğü günün her saati meşgul.
Foto2: Antalya’da SGK hizmet binası önündeki eylem

haberkoycegiz.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu