Haber

NATO’ya göre Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik yeni saldırısı başladı

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya’nın baharda Ukrayna’ya karşı yeni bir büyük saldırı başlatacağı beklentisiyle ilgili olarak Rusya’nın cepheye binlerce ek asker göndererek bir saldırı başlattığını söyledi.

Stoltenberg, 14-15 Şubat tarihlerinde yapılacak NATO Savunma Bakanları Toplantısı öncesinde basın toplantısı düzenledi.

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırısının başlamasının üzerinden yaklaşık bir yıl geçtiğini hatırlatan Stoltenberg, Rusya’nın yeni bir büyük taarruz başlatma beklentisinin sorulması üzerine, “Gerçek şu ki, taarruzun çoktan başladığını gördük. şimdi Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin.” Binlerce askeri cepheye göndererek büyük kayıplar verdi ve Ukraynalılar üzerindeki baskıyı artırdı.” dedi.

Stoltenberg, “Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in barışa hazırlandığına dair herhangi bir emare görmüyoruz. Gördüğümüz, Putin ve Rusya’nın Ukrayna’yı kontrol etme arzusu.” dedi.

Ukrayna’ya savaş uçağı tedariki tartışmaları

Ukrayna’nın NATO ülkelerinden savaş uçağı talebine ilişkin görüşü sorulan Stoltenberg, savaş uçağı göndermenin çok uzun vadeli bir destek olacağını, kısa vadede Ukrayna’ya desteğin nasıl artırılacağına bakmak gerektiğini söyledi.

Savaşın başından itibaren önce tanksavar sistemleri, ardından topçu sistemleri, ardından hava savunma ve ağır silahlar olduğunu hatırlatan Stoltenberg, NATO ülkelerinin savunma bakanlarının yarınki toplantıda uçak göndermeyi düşünmelerini beklediğini söyledi.

NATO Genel Sekreteri, önemli konuların Ukrayna ordusuna gönderilen silahların bakımı, yedek parça ve mühimmatın devamlılığı olduğunu vurguladı.

Stoltenberg, savaşın başında “NATO’nun bu çatışmanın bir parçası olmadığını” söyleyerek NATO’nun Ukrayna’ya silah gönderme hakkından da söz etti. sözlerini tekrarladı.

Tanımlanamayan uçan nesneler

NATO Genel Sekreteri, son günlerde ABD ve Kanada üzerine düşen tanımlanamayan uçan cisimlerle ilgili soruyu yanıtlarken, geçen hafta ABD üzerinde balon düşürülmesi olayının Rusya ve Çin’in gözetleme ve gözetlemesine bir örnek olduğunu söyledi. NATO müttefiklerine karşı istihbarat toplama çabaları.

Rusya ve Çin’in birçok farklı platformda NATO müttefiklerine yönelik istihbarat ve gözetleme faaliyetlerini artırdığını vurgulayan Stoltenberg, “Bunu siber uzayda, uydularda ve son olarak balonlarda gördük” dedi. sözünü kullandı.

NATO’nun yeni “uzaydan veri” girişimi

Stoltenberg, yarın yapılacak toplantıda uzaydan, askeri uydulardan veya ticari uydulardan elde edilen verilerin artırılması konusunun görüşüleceğini belirtti.

Savunma bakanlarının bu amaçla yeni bir ağ kurulması konusunda anlaşmasını beklediğini belirten Stoltenberg, yeni girişimin NATO’nun istihbarat ve gözetleme kapasitesini artıracağını vurguladı.

Stoltenberg’in bahsettiği yeni ağ, NATO’nun “Müttefik Daimi Uzay Keşfi” adlı yeni uzay izleme girişimidir.

Girişime katılan NATO ülkeleri arasında, uzay unsurları aracılığıyla elde edilen her türlü veri ve istihbaratın toplandığı, kullanıma sunulduğu ve kullanıma sunulduğu bir ağ oluşturulması amaçlanıyor.

Uydular gibi hem devletlerin hem de şirketlerin sahip olduğu ticari alan öğeleri veri elde etmek için kullanılabilir. Proje ile bilginin daha esnek ve ucuz bir şekilde toplanarak askeri ve siyasi karar vericilere sunulması amaçlanıyor.

Şimdiye kadar, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 17 NATO müttefiki ve ortağı ülke, “sanal Akuila takımyıldızı” olarak bilinen ağa katılma niyetlerini dile getirdiler. Bu ülkeler Türkiye dışında Belçika, Bulgaristan, Kanada, Finlandiya, İsveç, Yunanistan, Macaristan, İtalya, Lüksemburg, Hollanda, Norveç, Polonya, Romanya, İspanya, İngiltere ve ABD’dir.

Lüksemburg, girişimin ilk aşamasında 16,5 milyon avroluk ilk yatırımın finansmanına katkıda bulundu. Ağın kurulması amacıyla Çarşamba günü NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı’nda bir niyet mektubunun imzalanması bekleniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu